hhg5fdh4k3j

Ένδυση

Εκτύπωση
Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 09 Απριλίου 2013

Η ανδρική φορεσιά των Πατρικών με την βράκα, ήταν όπως και σε όλα τα Μαστιχόχωρα, εκτός του Πυργιού, σχεδόν ομοιόμορφη. Μακριά, πολύπτυχη βράκα, κάλτσες κάτω από τα γόνατα, παπούτσια ρηχά ελαφριά και χοντροπάπουτσα για τις καθημερινές, πουκάμισο δίχως γιακά, γιλέκο σταυρωτό από βελούδο κάτι σαν παλτό για τον χειμώνα, σκούφο τύπου Αστραχάν. Οι βράκες για τις γιορτές ήταν από καλό και ακριβό ύφασμα, που τις έκαναν όταν παντρευόταν και περνούσαν όλα τους τα χρόνια.

Όσο για τις γυναίκες, υπήρχε ξεχωριστή γυναικεία ενδυμασία Πατρικούσικη. Οι παλιές ενδυμασίες, ήταν για τις γυναίκες, ένα φαρδύ μισοφόρι φούστα με πυκνές-πυκνές δίπλες από τη μέση και κάτω, και από πάνω πλουμιστό στηθόπανο και σακάκι καμποτένιο και στο κεφάλι το σαρίκι, μεταξωτό με ωραίο και δύσκολο τύλιγμα.

Αναλυτικά, οι γυναίκες στα Πατρικά φορούσαν ένα πολύ μακρύ βαμβακερό ύφασμα, την ποδιά, που έπεφτε με πτυχές και μαζεύονταν στη μέση με ένα νήμα περασμένο μέσα από στρίφωμα τυλιχτό. Η ποδιά, όπως αυτή που φορούσαν στην Καλλιμασιά και τα Νένητα, σε σχέση με τη μέση ήταν διπλή. Το διπλό μέρος τερματίζονταν με το φηκάρι και συνδέονταν με μια σούρα με την μπουστοσκεύη. Το μπουστομάνικο, συνήθως καμωμένο από λευκό ύφασμα με ενώσεις των μανικιών καλυμμένες με σταυροβελονιά, κεντημένες με ροζ μετάξι. Το Σακάκι ή φουστάνι κατασκευασμένο από λευκό βαμβακερό κεντιόταν με πολύπλοκο κέντημα.

Το σεϊμένικο, που φοριόνταν το χειμώνα πάνω από το φουστάνι. Η κάτω ποδιά, ο τσερβές, που ήταν ένα τετράγωνο κομμάτι από πολύχρωμη μεταξωτή γάζα, μερικές φορές έφερε σταμπωτή διακόσμηση με άνθη ή αργότερα έφερε κεντίδια με αλυσιδάκι με απλά γήινα χρώματα, έχοντας στην βάση μια λουλουδένια διακόσμηση. Πάνω από αυτό φορούσαν είτε ένα μικρότερο μεταξωτό μοβ τσερβέ, το στηθόπανο ή την προστέλα, μια τετράγωνη ποδιά διπλωμένη γύρω από την μέση, κατασκευασμένη από φίνο αυτοκρατορικό μπλε (blue Royal) μαλλί.

Οι γυναικείες κάλτσες, βαμβακερές, είχαν διάφορα χρώματα και τις φορούσαν μαζί με τα μποτίνια με κορδόνια. Όσον αφορά την ενδυμασία κεφαλής, χρησιμοποιούσαν το σαρίκι. Καταρχήν τα μαλλιά χωρίζονται στην μέση. Το κεφάλι καλύπτονταν από ένα λευκό λινό, το βελέτο και στο πίσω μέρος της κεφαλής τοποθετούσαν ένα λευκό κυκλικό μαξιλάρι στρογγυλό. Πάνω από αυτό έριχναν ένα μακρύ μεταξωτό μαντήλι, το σαρίκι κατασκευασμένο από τοπικό μετάξι, με μια ένθεση δαντελένιας κορδέλας στο κάθε τελείωμα. Γινόταν περίτεχνο τύλιγμα που έδινε την τελική συγκεκριμένη μορφή του Πατρικούσικου σαρικιού.

Πριν από την απελευθέρωση, ορισμένοι που πήγαιναν μέχρι την Πόλη την Κωνσταντινούπολη, γυρνούσαν κατόπιν ντυμένοι ευρωπαϊκά. Έτσι άρχισε με την απελευθέρωση να αλλάζει η τοπική ενδυμασία και να αλλοιώνεται η εικόνα.

Όσο για τα παιδιά, συνήθως για οικονομία, με διάφορους τρόπους προσπαθούσαν να μπαίνουν σε λιγότερα έξοδα ως προς την ένδυση. Τα παιδιά ήταν συνήθως ξυπόλητα, και τα μεγαλύτερα αν έπρεπε να φορέσουν παπούτσια για να πάνε στο δίπλα χωριό σε μια γιορτή, βάδιζαν ξυπόλητα στους χωματόδρομους και όταν έφταναν στο χωριό φορούσαν τα παπούτσια τους. Τα αγόρια σαν ήταν μικρά, φορούσαν γυναικεία ποδιά και μεγάλη για να τη φοράνε διπλά χρόνια.

 Με ένα είδος ριγέ υφάσματος, έφτιαχναν πανομοιότυπες φορεσιές για όλα τους τα παιδιά. Τα μπαλώματα στα ρούχα των αγοριών ήταν περισσότερα από το αρχικό ύφασμα.

Άλλες σχετικές φωτογραφίες

 

Saturday the 5th. Copyright patrika.gr 2013