hhg5fdh4k3j

Διοίκηση

Εκτύπωση
Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 01 Αυγούστου 2013


apofasi-1792- Επί Οθωμανικής κατοχής, λειτουργούσε στο κάθε χωριό ένα σύστημα δημοκρατικό, που από τα παρακάτω δείχνει ότι είχε σχέση με την αρχαιότητα. Στο χωριό διορίζονταν δύο Γέροντες. « Σαν τέτοιοι έμπαιναν αλληλοδιαδόχως όλοι οι κάτοικοι από ορισμένη ηλικία που είχαν σχετικά μεγάλη ατομική περιουσία. Οι παρακατιανοί έστω και αν έπαιρναν πλούσια σύζυγο δεν εδικαιούτο να μπούν γέροντες!» γράφει ο Μιλτιάδης Χονδράκης στα Ιστορικά του σημειώματα. Η αλλαγή των Γερόντων γίνονταν κατά την ημέρα της Υπαπαντής, στις 2 Φεβρουαρίουν.

Οι αποφάσεις που αφορούσαν όλο το χωριό, παίρνονταν από κοινού, όλοι μία βουλή και μία γνώμη, αναφέρεται στους Νοταριακούς Κώδικες του χωριού και όποια σημαντική απόφαση διαβάζεται στη μέση της πλάτσας (της πλατείας) του χωριού.

Από όλους τους Γέροντες των Μαστιχοχωρίων, εκλέγονταν δύο, οι οποίοι είχαν αυξημένες αρμοδιότητες. Ονομάζονταν Επίτροποι ή Βεκίληδες και ήταν πληρεξούσιοι εκπρόσωποι όλων των άλλων προς τον Αγά και μόνο αυτοί μπορούσαν να τον συναντούν.

Για τις διαφορές που υπήρχαν μεταξύ των συγχωριανών, το λόγο είχαν οι Γέροντες, που έβγαζαν απόφαση. Αν δε γινόταν αποδεκτή η απόφαση των Γερόντων, καλούνταν οι Βεκίληδες που ελάβαιναν γνώση και έβγαζαν πόρισμα. Μετά τους Βεκίληδες το λόγο είχε ο Καδής αλλά πολύ σπάνια οι υποθέσεις έφταναν ως εκεί. Αφενός θεωρούσε δεδομένο το πόρισμα των Βεκίληδων, αφετέρου επέβαλε και πρόστιμο σε όποιον είχε άδικο.

Friday the 29th. Copyright patrika.gr 2013