hhg5fdh4k3j

Καλωσήρθατε στα Πατρικά Χίου!

Ένα χωριό με μοναδικό όνομα. Ένα μικρό χωριό με μεγάλη ιστορία. Στημένο ψηλά, σαν βράχος μέσα στο πράσινο. Ένα από τα λίγα καλοδιατηρημένα Μεσαιωνικά χωριά της μυροβόλου Χίου.1-apopsi

Ο σκοπός της ιστοσελίδας είναι να μας φέρνει κοντά στο χωριό μας και στους ανθρώπους του, όσο μακρυά κι αν βρισκόμαστε. Να μας θυμίζει τα παλιά και να μας ενημερώνει για τα νέα. Με παλιές και νέες φωτογραφίες, κείμενα και Γενεαλογικά Δέντρα, να μας δώσει την ευκαιρία να "περάσουμε" από τα στενά δρομάκια του, τα ιστορικά γεγονότα, τα έθιμα και τις συνήθειες των προγόνων μας.

Είναι αποτέλεσμα της εθελοντικής συνεισφοράς πολλών συντελεστών και βασίζεται στη συλλογικότητα, όπως ακριβώς ισχύει και στο χωριό εδώ και αιώνες. Η συμμετοχή όλων είναι ευπρόσδεκτη, τόσο με την προσφορά υλικού για την ιστοσελίδα αλλά και με σχόλια, παρατηρήσεις και διορθώσεις για όπου κάναμε κάποιο λάθος. Σας προσκαλούμε να επισκεφτείτε το Χώρο Συζητήσεων, που ελπίζουμε να αποτελέσει ένα σημείο ανταλλαγής απόψεων για το χωριό μας.

Καλή διαδρομή και καλή συνάντηση!

Ένα χωριό, σαν πολλά άλλα.
Σπίτια μικρά, σπίτια μεγάλα,
στενά δρομάκια και ανηφόρες...
Κι όμως το σκέπτομαι όλες τις ώρες!

Ποτέ δεν φεύγει απ΄το μυαλό μου.
Πολύ απλά ειν΄το χωριό μου!
Πες νοσταλγία. Πες αναμνήσεις.
Ίσως της νιότης μου οι συγκινήσεις! Αγάπη πες το. Λακωνικά.
Για το χωριό μου τα "Πατρικά"

Μαρία Χονδράκη-Ντερακοπιάν
10.04.2013

2-koupastos


Σχετικά sites

www.alithia.gr alitheia
masticnews.blogspot.com mastixoxorousika
www.politischios.gr politis

 

 

 

 

Επικοινωνία

 

Για παρατηρήσεις, σχόλια, φωτογραφικό υλικό, στοιχεία που αφορούν στη Γενεαλογία, και οτιδήποτε άλλο σκεφτείτε, επικοινωνήστε μαζί μας στέλνοντας μήνυμα στο:

Πως ξεκινήσαμε

Το καλοκαίρι του 2012, κατά την προετοιμασία για την παρουσίαση του βιβλίου «...πάμε στα Πατρικά μας μέρη!», προτάθηκε η ιδέα για την ιστοσελίδα www.patrika.gr ώστε το υλικό του βιβλίου να είναι προσβάσιμο σε όλους αλλά και για να αξιοποιηθεί το φωτογραφικό υλικό που δεν είχε συμπεριληφθεί στο βιβλίο. Πρόσφατα συμπεριλήφθηκαν και τα δεδομένα του Γενεαλογικού Δέντρου «Πατρικά Κλωνιά και Ρίζες». Τελικά, η ιστοσελίδα σχεδιάστηκε ώστε να περιλαμβάνει και πολλά άλλα τμήματα που αναφέρονται στα Πατρικά σήμερα. Απώτερος σκοπός, η συνεχής ψηφιακή ενημέρωση για όλους τους συγχωριανούς και φίλους του χωριού μας, όπου και αν βρίσκονται.

Διαβάστε περισσότερα: Πως ξεκινήσαμε

"...πάμε στα Πατρικά μας μέρη!"

Βάση του περιεχομένου της ιστοσελίδας, είναι το υλικό του βιβλίου «...πάμε στα Πατρικά μας μέρη!» Στην ουσία, αποτελεί μια πλούσια περίληψη του βιβλίου. Επίσης,  από τα κέρδη που προέκυψαν από τις πωλήσεις του βιβλίου, θα γίνεται η χρηματοδότηση της ιστοσελίδας.   

Εντοπίσθηκαν αρκετά λάθη και παραλήψεις στο περιεχόμενο του βιβλίου και επειδή στόχος είναι η όσο το δυνατόν πιο ακριβής καταγραφή, με την ευκαιρεία, αναφέρονται εδώ, οι διορθώσεις και συμπληρώσεις. 

Συμπληρώσεις και διορθώσεις του βιβλίου

...πάμε στα Πατρικά μας μέρη!

Τα έντονα γράμματα αναφέρουν το σωστό.

Σελίδα 16, (Στο τέλος της σελίδας) ...Και για να θυμηθούμε και τον ποιητή

Σελίδα 85, (Στη μέση της σελίδας) Ο Κίμος μετά από τρεις-τέσσερις εβδομάδες φυλάκισης, επέστρεψε, 

Σελίδα 91, (Στο τέλος της σελίδας) …λιμού, λοιμού, σεισμού, καταποντισμού, πυρός, μαχαίρας, εμφυλίου πολέμου και αιφνιδίου θανάτου.

Σελίδα 98, (Γιορτή του Προφήτη Ηλία) …η γραφική εκκλησία του Προφήτη Ηλία, με παλιά σκεπή από πλακερά. Γιορτάζει στις 20 του Ιουλίου.

Σελίδα 101, (Συμπλήρωση σχετικά με τους ψαλτάδες), Έψελνε στο χωριό για μικρό διάστημα και ο Αριστόδημος, ο γυιός του Νικολή Στρογγυλούδη, αλλά κατόπιν έφυγε για την Αθήνα όπου συνέχισε να ψέλνει στις εκεί ενορίες όπου διέμενε.

Σελίδα 107, στο φωτογραφικό περίγραμμα, στον αριθμό 46 όπου είναι κενό, είναι ο Σταύρος Πασσάδης.

Σελίδα 108, Τα μαρτοπούλουδα ήταν οι άσπρες μαργαρίτες και όχι τα χαμομήλια όπως αναφέρεται.

Σελίδα 114, (Συμπλήρωση σχετικά με τους δωρητές), Ένα μικρό μέρος στο σημείο όπου έγινε ο καφενές, το δώρισε ο Σταμάτης του Γιώργη Πασσάδη και ένα ακόμα μικρότερο η Χαρίκλεια Μαρίνη.

Σελίδα 130, (Σχετικά με την απόσταξη) …Αν δεν ήσβυνε το κερί από το θυμό, ήταν έτοιμα.

Σελίδα 163, στην φωτογραφία οι νέοι που χορεύουν, ο Νίκος ο Μίλης με την Ευαγγελία.

Σελίδα 195, (στη μέση της σελίδας) Ήταν επικίνδυνο κάρβουνο στη χρήση του σε κλειστούς χώρους, γιατί απελευθέρωνε το μονοξείδιο του άνθρακα, 

Σημ. Οι διορθώσεις και συμπληρώσεις θα προστίθενται όσο θα εντοπίζονται νέα στοιχεία, όσο ασήμαντα και αν φαίνονται.

 

Sunday the 28th. Copyright patrika.gr 2013