hhg5fdh4k3j

Καλωσήρθατε στα Πατρικά Χίου!

Ένα χωριό με μοναδικό όνομα. Ένα μικρό χωριό με μεγάλη ιστορία. Στημένο ψηλά, σαν βράχος μέσα στο πράσινο. Ένα από τα λίγα καλοδιατηρημένα Μεσαιωνικά χωριά της μυροβόλου Χίου.1-apopsi

Ο σκοπός της ιστοσελίδας είναι να μας φέρνει κοντά στο χωριό μας και στους ανθρώπους του, όσο μακρυά κι αν βρισκόμαστε. Να μας θυμίζει τα παλιά και να μας ενημερώνει για τα νέα. Με παλιές και νέες φωτογραφίες, κείμενα και Γενεαλογικά Δέντρα, να μας δώσει την ευκαιρία να "περάσουμε" από τα στενά δρομάκια του, τα ιστορικά γεγονότα, τα έθιμα και τις συνήθειες των προγόνων μας.

Είναι αποτέλεσμα της εθελοντικής συνεισφοράς πολλών συντελεστών και βασίζεται στη συλλογικότητα, όπως ακριβώς ισχύει και στο χωριό εδώ και αιώνες. Η συμμετοχή όλων είναι ευπρόσδεκτη, τόσο με την προσφορά υλικού για την ιστοσελίδα αλλά και με σχόλια, παρατηρήσεις και διορθώσεις για όπου κάναμε κάποιο λάθος. Σας προσκαλούμε να επισκεφτείτε το Χώρο Συζητήσεων, που ελπίζουμε να αποτελέσει ένα σημείο ανταλλαγής απόψεων για το χωριό μας.

Καλή διαδρομή και καλή συνάντηση!

Ένα χωριό, σαν πολλά άλλα.
Σπίτια μικρά, σπίτια μεγάλα,
στενά δρομάκια και ανηφόρες...
Κι όμως το σκέπτομαι όλες τις ώρες!

Ποτέ δεν φεύγει απ΄το μυαλό μου.
Πολύ απλά ειν΄το χωριό μου!
Πες νοσταλγία. Πες αναμνήσεις.
Ίσως της νιότης μου οι συγκινήσεις! Αγάπη πες το. Λακωνικά.
Για το χωριό μου τα "Πατρικά"

Μαρία Χονδράκη-Ντερακοπιάν
10.04.2013

2-koupastos


Πως ξεκινήσαμε

Το καλοκαίρι του 2012, κατά την προετοιμασία για την παρουσίαση του βιβλίου «...πάμε στα Πατρικά μας μέρη!», προτάθηκε η ιδέα για την ιστοσελίδα www.patrika.gr ώστε το υλικό του βιβλίου να είναι προσβάσιμο σε όλους αλλά και για να αξιοποιηθεί το φωτογραφικό υλικό που δεν είχε συμπεριληφθεί στο βιβλίο. Πρόσφατα συμπεριλήφθηκαν και τα δεδομένα του Γενεαλογικού Δέντρου «Πατρικά Κλωνιά και Ρίζες». Τελικά, η ιστοσελίδα σχεδιάστηκε ώστε να περιλαμβάνει και πολλά άλλα τμήματα που αναφέρονται στα Πατρικά σήμερα. Απώτερος σκοπός, η συνεχής ψηφιακή ενημέρωση για όλους τους συγχωριανούς και φίλους του χωριού μας, όπου και αν βρίσκονται.

Διαβάστε περισσότερα: Πως ξεκινήσαμε

Που βρισκόμαστε

Τα Πατρικά βρίσκονται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού της Χίου, στο βορειοανατολικό Αιγαίο. Οι συντεταγμένες είναι 38.2364, 26.0609.

 

Μπορείται να φτάσετε στη Χίο με πλοίο ή αεροπλάνο.

 

Πως να φτάσετε οδικώς στα Πατρικά

 Από το λιμάνι των Μεστών: 

  • Μέσω του αυτοκινητόδρομου Μεστά - Ολύμποι - Πυργί - Αρμόλια - Καλαμωτή - Πατρικά. 

 

Από το λιμάνι της Χίου και το αεροδρόμιο:

  • Μέσω του αυτοκινητόδρομου Νεοχώρι - Καλλιμασιά - Νένητα - Βουνός - Κοινή - Πατρικά
  • Μέσω του αυτοκινητόδρομου Νεοχώρι - Θολοποτάμι - Αρμόλια - Καλαμωτή - Πατρικά


JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

"...πάμε στα Πατρικά μας μέρη!"

Βάση του περιεχομένου της ιστοσελίδας, είναι το υλικό του βιβλίου «...πάμε στα Πατρικά μας μέρη!» Στην ουσία, αποτελεί μια πλούσια περίληψη του βιβλίου. Επίσης,  από τα κέρδη που προέκυψαν από τις πωλήσεις του βιβλίου, θα γίνεται η χρηματοδότηση της ιστοσελίδας.   

Εντοπίσθηκαν αρκετά λάθη και παραλήψεις στο περιεχόμενο του βιβλίου και επειδή στόχος είναι η όσο το δυνατόν πιο ακριβής καταγραφή, με την ευκαιρεία, αναφέρονται εδώ, οι διορθώσεις και συμπληρώσεις. 

Συμπληρώσεις και διορθώσεις του βιβλίου

...πάμε στα Πατρικά μας μέρη!

Τα έντονα γράμματα αναφέρουν το σωστό.

Σελίδα 16, (Στο τέλος της σελίδας) ...Και για να θυμηθούμε και τον ποιητή

Σελίδα 85, (Στη μέση της σελίδας) Ο Κίμος μετά από τρεις-τέσσερις εβδομάδες φυλάκισης, επέστρεψε, 

Σελίδα 91, (Στο τέλος της σελίδας) …λιμού, λοιμού, σεισμού, καταποντισμού, πυρός, μαχαίρας, εμφυλίου πολέμου και αιφνιδίου θανάτου.

Σελίδα 98, (Γιορτή του Προφήτη Ηλία) …η γραφική εκκλησία του Προφήτη Ηλία, με παλιά σκεπή από πλακερά. Γιορτάζει στις 20 του Ιουλίου.

Σελίδα 101, (Συμπλήρωση σχετικά με τους ψαλτάδες), Έψελνε στο χωριό για μικρό διάστημα και ο Αριστόδημος, ο γυιός του Νικολή Στρογγυλούδη, αλλά κατόπιν έφυγε για την Αθήνα όπου συνέχισε να ψέλνει στις εκεί ενορίες όπου διέμενε.

Σελίδα 107, στο φωτογραφικό περίγραμμα, στον αριθμό 46 όπου είναι κενό, είναι ο Σταύρος Πασσάδης.

Σελίδα 108, Τα μαρτοπούλουδα ήταν οι άσπρες μαργαρίτες και όχι τα χαμομήλια όπως αναφέρεται.

Σελίδα 114, (Συμπλήρωση σχετικά με τους δωρητές), Ένα μικρό μέρος στο σημείο όπου έγινε ο καφενές, το δώρισε ο Σταμάτης του Γιώργη Πασσάδη και ένα ακόμα μικρότερο η Χαρίκλεια Μαρίνη.

Σελίδα 130, (Σχετικά με την απόσταξη) …Αν δεν ήσβυνε το κερί από το θυμό, ήταν έτοιμα.

Σελίδα 163, στην φωτογραφία οι νέοι που χορεύουν, ο Νίκος ο Μίλης με την Ευαγγελία.

Σελίδα 195, (στη μέση της σελίδας) Ήταν επικίνδυνο κάρβουνο στη χρήση του σε κλειστούς χώρους, γιατί απελευθέρωνε το μονοξείδιο του άνθρακα, 

Σημ. Οι διορθώσεις και συμπληρώσεις θα προστίθενται όσο θα εντοπίζονται νέα στοιχεία, όσο ασήμαντα και αν φαίνονται.

 

Χρήσιμες πληροφορίες

Διαμένοντας στο χωριό μας ή στην παραλία του, τον Λιλικά, μπορείτε από εκεί να φθάσετε σύντομα σε άλλες ωραίες παραλίες και αξιοθέατα του νησιού. Γενικά οι δρόμοι του νησιού είναι σε καλή κατάσταση και με παρακάμψεις έχουν συντομεύσει.

Δίπλα στον Λιλικά ευρίσκεται η παραλία της Κώμης και κατόπιν η παραλία του Εμπορειού, τα Μαύρα βόλια. Σε μικρή απόσταση από τα Πατρικά ευρίσκονται το Πυργί , οι Ολύμποι και τα Μεστά, αλλά και άλλα χωριά καστροχώρια με πολλά ενδιαφέροντα και ωραίες παραλίες.

Μέσω του αυτοκινητόδρομου Καλαμωτή - Αρμόλια - Βέσσα - Λιθί, φθάνεται στη ομώνυμη καταπληκτική παραλία και μπορείτε κατόπιν να οδηγηθείτε προς την βόρεια Χίο, όπου ευρίσκονται πολλά ενδιαφέροντα χωριά και παραλίες.

Από την ανατολική διαδρομή, η απόσταση από τα Καμποχώρια με τα παραδοσιακά σπίτια και αρχοντικά είναι 20 χλμ. και αμέσως κατόπιν βρίσκεσται στην Χώρα του νησιού, για να δείτε μουσιακούς χώρους, Βιβλιοθήκες και αξιοθέατα. 

Ως προς τις παροχές υγείας, εκτός των Αγροτικών Ιατρείων, στο Πυργί λειτουργεί συνεχώς το Κέντρο Υγείας, με τηέφωνο επικοινωνίας 2271072465.  Τα πλησιέστερα Φαρμακεία υπάρχουν στην Καλαμωτή, Μαρία-Μαργαρίτα Σιδεράκη 2271071345, στα Αρμόλια, Βαρβάκης Αντώνης 2271072802, στο Πυργί, Κούτελου Μαρία 2271072265 και στα Νένητα, Λεριώτη Δέσποινα 2271062100.

Super Market, mini market, ζαχαροπλαστεία και βενζινάδικα, ευρίσκονται επίσης στα προαναφερθέντα χωριά και στην Καλαμωτή λειτουργεί και τα Σαββατοκύριακα.

Στο Πυργί υπάρχει Υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας και σύστημα ΑΤΜ. Συστήματα ΑΤΜ διαφόρων τραπεζών, υπάρχουν επίσης στα προαναφερθέντα χωριά.

Wednesday the 19th. Copyright patrika.gr 2013